
چه برنامه نویس باشید و چه حتی یک خط کدنویسی هم ندانید، حتماً تا به حال اصطلاح سیستم عامل و برنامه نویسی اندروید را شنیدهاید. امروز با افزایش گوشیهای هوشمند و تبلت که بیشتر سیستم عامل آنها اندروید است، هر کسی کم و بیش درگیر این موضوع بوده است که در هنگام نصب اپلیکیشن دلخواه خود به تطابق آن با سیستم عامل گوشی خود بپردازد. در واقع همه اپلیکیشنهایی که ساخته میشود از تکنیکهای برنامه نویسی اندروید پیروی میکنند تا در سیستم عامل مورد نظر که همان اندروید است، مورد پشتیبانی قرار بگیرد.
اندروید چیست؟
در حال حاضر دو سیستم عامل در دنیا وجود دارد که برای تلفنهای همراه و تبلت استفاده میشود. سیستم ios که توسط شرکت اپل عرضه میشود و فقط در محصولات تولیدی این شرکت مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما اندروید، سیستم عامل اپن سورسی است که گوگل برای گوشیهای هوشمند و تبلت برای تمامی ابزارهای مبتنی اندروید قرار داده است و تمامی برنامه نویسان جاوا که در واقع متخصص اندروید نویسی هستند، به راحتی میتوانند از کتابخانههای کد معرفی شده توسط گوگل برای برنامه نویسی اندروید استفاده کنند.
برنامه نویسی اندروید چیست؟
متأسفانه برخی از افراد اصطلاح «اندروید» و «برنامه نویسی اندروید» را با هم اشتباه میگیرند. اندروید همانطور که در بالا هم بیان کردیم، یک سیستم عامل اپن سورس است که توسط گوگل عرضه شده و هر اپلیکیشنی که قرار است در این سیستم عامل اجرا شود، باید مبتنی بر اندروید ساخته شود؛ اما برنامه نویسی اندروید شامل کدها و دستوراتی است که برای ساخت همان اپلیکیشن استفاده میشود که برای این منظور، چند زبان برنامه نویسی مختلف وجود دارد که مهمترین آن، زبان برنامه نویسی جاوا است.
چیزی که شما باید برای برنامه نویسی اندروید یاد بگیرید، در واقع همان زبان برنامه نویسی است که با آن اپلیکیشن مورد نظر خود مبتنی بر این سیستم عامل را اجرا کنید.
البته قبل از اینکه بخواهیم چند زبان برنامه نویسی اندروید را معرفی کنیم، ابتدا مزیتهای توسعه یک برنامه با اندروید را بیان کرده و سپس به سراغ زبانها میرویم.
مزیتهای توسعه اپلیکیشن در بستر اندروید
اپن سورس بودن
اندروید یک سیستم عامل اپن سورس است و از این رو برنامه نویسها هیچگونه نگرانی درباره خرید لایسنس یا دیگر مشکلات قانونی نخواهند داشت. حتی میتوانند از سورسهای اندروید موجود در بازار برای الگو برداری بدون هیچ گونه مسئله خاصی استفاده کنند. این مسئله به برنامه نویس و صاحبان کسبوکار به افزایش سرعت تولید اپلیکیشن کمک بسیاری میکند.
رابط کاربری سفارشی شده
رابط کاربری نقش مهمی در موفقیت یا شکست اپلیکیشن شما دارد. اپلیکیشنهای مبتنی بر اندروید به راحتی قابل سفارشی سازی شده هستند و از این رو مدیریت آنها راحتتر است. در واقع باید بدانید که گوگل تأکید زیادی روی این مسئله یعنی سفارش سازی رابط کاربری به منظور کمک به برنامه نویسان برای ساخت اپلیکیشن دلخواه کسبوکار خود میکند. از این رو، این ویژگی به برنامه نویسان اجازه تا بتوانند ایدههای خود را خیلی بهتر و سریعتر روی اپلیکیشن ها اجرا کنند.
سرمایه گذاری کم
از آنجا که اندروید اپن سورس است، برنامه نویسان در هنگام ساخت اپلیکیشنهای مبتنی بر اندروید با کمترین مشکل و مانعی روبرو خواهند شد و همچنین در ساخت اپلیکیشن ها هیچ هزینهای برای برنامه نویسان نخواهند داشت. هزینههای که شما برای اپلیکیشن میدهید، برای نیروی انسانی و دیگر خدمات مانند تست و استفاده از بعضی المانهای خاص است. البته خود برنامه نویسان هم باید یک بار هزینه ثبت نام برای توزیع اپلیکیشن بپردازند تا بتوانند برنامه را در هر دستگاهی به راحتی و سریع اجرا کنند.
کانالهای فروش متعدد
برخلاف دیگر برنامهها، اپلیکیشنهای اندروید میتوانند در بسترهای مختلف قرار بگیرند و اجرا شوند. امروزه یک برنامه نویس اندروید دغدغه این را ندارد که از چه بستری برای بازاریابی و توزیع اپلیکیشن خود استفاده کند. گوگلی پلی، بازار و دیگر برنامهها، بسترهایی هستند که صاحبان کسبوکار میتوانند اپلیکیشن خود را بدون هیچگونه دردسری و راحت به منظور معرفی و دانلود آن توسط کاربران آپلود کنند.
تطابق آسان و سریع
اپلیکیشنهای اندرویدی که با زبان برنامه نویسی اندروید جاوا توسعه پیدا میکنند، دارای کتابخانه غنی به منظور ساخت و توسعه هستند. امروزه استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا به منظور طراحی اپلیکیشن بیشتر از بقیه زبانها مورد محبوبیت قرار گرفته است و این مسئله به آنها امکان استفاده از برنامه نهایی را در تمامی بسترها میدهد.
زبانهای برنامه نویسی اندروید که مورد استفاده قرار میگیرند
حال نوبت این است که تا زبانهای برنامه نویسی اندروید را به منظور ساخت و توسعه اپلیکیشن مبتنی بر این سیستم عامل مورد استفاده قرار میگیرد، معرفی کنیم.
جاوا
جاوا زبان برنامه نویسی اندروید است که توسط اندروید استودیو پشتیبانی میشود، از این رو انتخاب اول بیشتر برنامه نویسان برای توسعه اپلیکیشن، استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا است. برای همین است که در چند سال گذشته در ایران کلاس برنامه نویسی اندروید به زبان جاوا بیشتر از بقیه مورد توجه دانشجویان رشته کامپیوتر قرار گرفته است. علت آن هم حمایت همه جانبه گوگل و پلی استور از اپلیکیشن های ساخته شده با زبان برنامه نویسی جاوا است.
کوتلین
کوتلین یک زبان برنامه نویسی اندروید است که به تازگی معرفی شده و از طرفی دیگر هم دومین زبان رسمی جاوا است. از این رو شباهتهایی با جاوا دارد و هر دو روی ماشین مجازی جاوا اجرا میشوند؛ اما تفاوت آنها در نحوه کد نویسی است. در واقع کوتلین، به کد «بویلرپلیت» کمتری نیاز دارد که این باعث افزایش خوانایی آن نسبت به جاوا میشود.
C و C++
شاید کسی فکرش نکند که از زبان سی و سی پلاس پلاس برای برنامه نویسی اندروید استفاده شود؛ اما باید بدانید که اندورید استدیو از این دو زبان به منظور کاربرد در جاوا NDK پشتیبانی میکند. البته متخصصان توصیه میکنند تا جایی که میتوانید که از این دو زبان در برنامه نویسی اندروید استفاده نکنید و دلیل آنها این است که کدهای سی و سی پلاس پلاس روی ماشین مجازی جاوا اجرا نمیشوند. تنها مزیتی که استفاده از زبانها دارد، افزایش کنترل بخشهایی مانند حافظه و همچنین ساخت بازیهای سبک است.
سی شارپ
سی شارپ یک زبان برنامه نویسی شیءگرا و نسخه پیشرفته سی پلاس پلاس است که کمی از این زبان قدرتمندتر و از جاوا سبکتر است. مزیت این زبان همانند جاوا این است که فضای کمتری از حافظه را اشغال میکند و از طرفی دیگر به سینتکسها و کدهای کمتری برای نوشتن نیاز دارد و میتواند یک گزینه در برنامه نویسی اندروید البته برای برنامههای سبک باشد.
Unity
یونیتی را موتور بازی مینامند و به خاطر ویژگیهایی که دارد و همچنین اپن سورس بودن آن، بهترین گزینه برای ساخت بازیها است. کد نویسی آسان و سریع آن در کمتر از یک ساعت و پیشتیانی توسط بیشتر پلتفرمهای ارائه دهنده اپلیکیشن ها مانند پلی استور، آن را به یک زبان برنامه نویسی اندروید محبوب تبدیل کرده است.
بیسیک
پایهترین زبان برنامه نویسی است که دانشجویان در ترم اول دانشگاه آن را یاد میگیرند. البته این زبان توسط اندروید استودیو مورد پشتیبانی قرار نمیگیرد، اما آپشنی به نام B4A در بیسیک برای برنامه نویسی اندروید وجود دارد که این امکان توسعه و برنامه نویسی اپلیکیشن یا برنامه نویسی را در بستر اندروید به برنامه نویسان میدهد.
چگونه زبان برنامه نویسی اندروید را یاد بگیریم؟
حال این سؤال پیش میآید که چگونه زبان برنامه نویسی اندروید را که البته بیشتر آنها در بالا معرفی شدهاند، یاد بگیریم. اولین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، این است که یادگیری برنامه نویسی اندروید راحت نیست و اگر واقعاً به دنبال متخصص شدن در این زمینه هستید، باید تلاش و کوشش بسیار کنید. در واقع برنامه نویسی چیزی نیست که شما در همان اول بتوانید نتیجه دلخواه خود را دریافت کنید و برای همین صبر و تلاش دو عنصر پایه و اساسی آن هستند.
شرکت در دورههای آموزشی
مسلماً اولین گام، شرکت در دورههای آموزشی است که توسط موسسههای مختلف تشکیل میدهد. در حال موسسههای زیادی وجود دارند که به آموزش اندروید میپردازند؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید که در این موسسهها اصول و پایه برنامه نویسی اندروید را یاد میدهند و این خود شما هستید که باید با تمرین بسیار، به برنامه نویسی زبانهای برنامه نویسی اندروید مسلط شوید.
استفاده از سایت رسمی اندورید
در سایت رسمی خود اندروید، مقالههای آموزشی بسیاری وجود دارد که به شما اصول کد نویسی را یاد میدهند. همچنین شما میتوانید از سورس کدها و کتابخانههای موجود از سایت استفاده کرده و با الگوبرداری از آنها، برنامههای زیادی را بسازید.
عضویت در تیمهای برنامه نویسی و شتاب دهندهها
شتاب دهندههای بسیاری زیادی وجود دارند که پایه و اساس کار آنها، برنامه نویسی اندروید است. بسیاری از این افراد که گروهی تحت عنوان استارت آپ را تشکیل دادهاند، دانش آنچنان بالایی ندارند و سعی میکنند تا در کنار هم به تولید برنامه دلخواه خود بپردازند. شما هم میتوانید با عضویت در تیم آنها، علاوه بر تشکیل یک رزومه، بیشتر از کلاس ها و سایتها مطالب مختلف یاد بگیرید و با افراد سرشناس کار خود آشنا شوید.
کدام زبان برنامه نویسی اندروید را انتخاب کنیم؟
سؤالی که پیش میآید، این است که کدام زبان برنامه نویسی اندروید برای یادگیری انتخاب کنیم. بهترین زبان برنامه نویسی اندروید که در همه بسترها بدون مشکل اجرا میشود، جاوا است. زبانهای دیگر کاربردهای محدودتری دارند و امکان پیدا کردن کار در آینده برای آنها نسبت به جاوا کمتر است. فقط توصیه ما این است که برای یادگیری و مسلط شدن به آن، باید بسیار تمرین کنید.
نگارش کد بلند یا نگارش بخش عمده یک سورس کد :